AERO Subaru (Fuji FA-200) Revell 4124

Ez egy rendhagyó poszt lesz, kétnyelvű...
This is a bilingual post, uncommon on this site...



Szóval a hobbim a makettezés, szeretek (nem létező) szabadidőmben műanyagot ragasztani és festeni. A Subaru a másik hobbim, és most itt találkozik a kettő: sikerült kéz alól beszereznem egy Revell gyártmányú makettet, a 4124-es katalógus számú  Fuji FA-200 AeroSubaru -t.
A Fuji FA-200, egy elég semmitmondó a név, az AeroSubaru-ra azonban felkapja az emer a fejét! Aki kicsit is jártas a Subaru történetében, az tudja, hogy a Subaru-t gyártó Fuji Heavy Industries konzorcium a világháború után több iparági szereplőből lett összegyúrva, az egyik a Nakajima repülőgyár volt.
A világháborút követően a Fuji Heavy Industries (FHI) a Subaru autók mellett gyárt repülőket is, Fuji márkanévvel.

So one of my hobbies are scale modeling, in my (non existing) free time I like carving and painting the styrene. Another hobby of mine is Subaru (guess you figured it out). So these two things have one mutual section: managed to purchase a second-hand model of Revell's (#4124) Fuji FA-200, the AeroSubaru.
The kit's general description says nothing, but AeroSubaru rings the bell! Who knows Subaru's history, understands that aerospace industry was the warm bed  of Fuji Heavy Industry (FHI) during the 2nd WW. FHI kept its aerospace division after armistice day, making aircrafts under the brand 'Fuji'.

A repülőről nem írok, akit érdekel megnézheti a magyar Wikipedia oldalán,
I'm not spending time here on aircraft history, see english Wikipedia 

De mi van a makett dobozában?
Ez egy 1982-es újrakiadása az 1973-as Bandai alapkészletnek. Akkoriban a Revell ilyen szürke dobozban adta ki a termékeit, és mindig egy megépített makett volt a fedélen. Nem festmény, nem az igazi masina fotója, hanem egy megépített valódi makett fotója. Azt kapja a vevő, amit a fedélen lát, ez lehetett az üzleti modelljük.
A doboz fedelét felemelve egy tasakban lehegesztve vannak az öntőkeretek, a szerelési útmutató és egy matrica ív.

So what's inside the box?
This is a 1982 reissue of Bandai's 1973 original kit. German Revell guys contribution was dropping new decal sheet into it. The box is very 'eighties' style, Revell used to deliver all their scale models in this kind of light grey packaging: a photograph of the built model is on the front. Not an artwork (painting), not a picture of  a real aero plane, but a scale model. Customer receives what is seen on the top of the box, that should have been a business model.
Opening the lid, you'll see a PE-bag, sealed the white styrene sprues, the clear sprue, the assembly instruction and the decal sheet together.

A szerelési utasítás négy oldalas, szokásos Revell-minőségű rajzok mutatják lépésről lépésre az építés tervezett ütemét. Nyolc építési lépést egy kilencedik (a festés) zár le.
A makett felülete pozitív panelosztású, sok kiálló szegecset is kapunk a törzsön is és a szárnyakon is.

The assembly instruction is the usual Revell-standard. You can follow the build steps on the 4 pager leaflet, in 8 building steps and one last step of the painting. The surface details seems to be correct (did not compare to drawings or to walkaround pictures), panel lines are raised, and we got a bunch of rivets.








  
A festés egy sima fehér gép, a polgári repülőknél ez a megszokott. Két különböző festési sémát kapunk, ez egyszerűbb csak egy keskeny sárga csíkot visel a törzs oldalán, illetve a szárny belépőélén, cserébe kapunk egy méretes FHI-logót a vezérsíkra.
A másik festés a látványosabb: a motorburkolat oldalán a géptörzsön végigfut egy szélesebb piros csík, ami a függőleges vezérsíkon folytatódik. Ugyanez a szín ismétlődik a szárnyak törővégein (illetve a vízszintes vezrésík törővégén is) A jelzéseknél kvázi szabad kezet kapunk, tetszőleges japán lajstromot tudunk kiállítani, kettő mintát kapunk azért (JA3539 és JA3241) A matricák az évitzedek alatt besárgultak, nem sok jót fűzök a haszánlatukhoz.

Paint schemes are the usual civilian all white, with some stripes on the fuselage.
First livery is a thin yellow band along the sides and on the wing's leading edge, as a trade off we got a nice FHI-logo on the vertical fin.
Second alternate livery is a bit more colorful, a wide red stripe runs through the aircraft and ends in the vertical stabilizer.
The registration numbers are quite 'free to pick', as we got a huge variety of numbers (actually a whole list from 0-9), as a drawback you have to accept a Japanese civilian aircraft. Two samples are given already (JA3539 and JA3241)
The decal sheet I got is very old (a few decades old), therefore the carrier film is yellowish.


Utastér
Az építést a pilótafülkével tanácsos kezdeni, ehhez kapunk egy alaplapot, Az ülések háttámláit nekünk kell beragasztanunk. A műszerfal dombornyomott, ezen festéssel célszerű javítani, matrica nem jár hozzá. A fülkéhez kapunk egy kalaptartót a hátsó ablak alá, a géptörzs belseje sima.

Passenger compartment
Construction is supposed to start with the passenger compartment. The baseplate  contains the pilot and co-pilot's seat, backrests need to be glued. The dashboard has raised details, which is a good basis for accentuating details by a pointed brush. Decals are not provided for the instrument panel.
We got part that is placed below the rear window, the sidewalls of the aircraft is flat on the inside (no details there).

Átlátszó öntőkeret
Ez eléggé homálysonak tűnik, ráfér egy polírozás. Kapunk egy szélvédőt, két oldalöveget, egy hátsó szélvédőt és egy leszálló fényszórót. Aki nyitott kabint akar építeni, annak fűrészelni kell majd...

Clear sprue
Seems quite foggy/scratchy, definitely needs some polishing. We got here a front windshield, two sidepanels, a back windshield, and a taxi lamp cover. In case of open canopy, some sawing is foreseen.



Motortér
A készlet egyik meglepetése a motortér. Kapunk egy négyhengeres boxermotort, a hozzá tartozó motortartóval.A motortér fedele külön lakatrész, aki kedvet érez hozzá, az nyitottra is elkészítheti ezt a látványos területet.

Engine bay
As a surprise we got an engine bay option in the kit. A flat four engine is modeled, with some accessories. The engine deck is a separate part so if you are willing attract some look on your kit, this is a high potential zone.

További képek az öntőkeretekről
Further pictures of the sprues





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Műszaki vizsga 2018

Dyno Project